• Kezdőlap
  • 2016-ban is górcső alatt a webáruházak

2016-ban is górcső alatt a webáruházak

2016.01.25. 

A nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyta a 2016. évre tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programot. A hatóság tájékoztatása szerint a programjukat úgy állították össze, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kiszűrni a piacon lévő veszélyes termékeket, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, és a fogyasztók érdekeit sértő szabálytalanságokat.

 

Az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos ellenőrzések alapján egyértelművé vált, hogy a webáruházak nagy többsége nem tartja be az elektronikus kereskedelmi tevékenységet szabályzó előírásokat, ezt a tényt támasztja alá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2015. évi elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos összefoglaló jelentése is melyből az is kiderül, hogy a tavalyi évben megvizsgált webáruházak  88%-a nem felel meg a jelenlegi szabályozásnak. Ez az érték 8%-kal magasabb, mint 2014-ben.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évek óta uniós szakértői csereprogramokkal, projektmunkával gyűjti az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos jogsértések feltárására, megelőzésére és büntetésére vonatkozó legelterjedtebb uniós eljárásokat, melyeket folyamatosan épít be saját ellenőrzési protokolljukba. Ezen kitartó munka eredménye egy úgynevezett internetes labor melynek alkalmazásával az online kereskedelem hatékonyabb és szélesebb körű  fogyasztóvédelmi ellenőrzése valósítható meg. A speciális gépparknak és szoftvernek köszönhetően a hatóság az eddiginél hatékonyabban tudja kiszűrni a szabálysértő és fogyasztókat megtévesztő internetes felületeket.  A fogyasztóvédelmi ellenőrzések célja az elektronikus kereskedelembe és vásárlásba vetett bizalom erősítése, valamint az internetes vásárlásokban rejlő kockázat csökkentése, ezen cél érdekében a weboldalak ellenőrzése egész évben folyamatos lesz. A hatóság a következő években is jelentős hangsúlyt kíván fektetni az internetes jogsértésekkel szembeni eredményes fellépésre és ezzel párhuzamosan a szemléletformálásra, tájékoztatásra.
[Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság]

További hasznos információk a Blog bejegyzések menüpont alatt!

Ügyfél fiók